Security Awareness
Royal Belgian Institute of Natural Sciences

Een cybersecurity awareness traject voor alle medewerkers

Het Royal Belgian Institute of Natural Sciences (RBINS) in Brussel koos voor OLINKO om hun meer dan 350 medewerkers bewust te maken van de gevaren van cyberaanvallen.
We interviewden ICT-manager Sam Kauranne en teamleider IT gebruikersondersteuning Jo Vanattenhoven over het traject en de samenwerking met OLINKO.

Waarom iets doen aan cybersecurity awareness?

We hadden al enkele jaren terug geïnvesteerd in technische bescherming voor onze IT-infrastructuur maar door COVID en zelfs de oorlog in Oekraïne waren we ons er van bewust dat enkel de technische kant van security niet voldoende was.
Hoe ons personeel met ongewenste mails en cybersecurity omging, was voor ons ook een blinde vlek.
Het traject vroeg een hele investering en onze directie was van oordeel dat het allemaal wel meeviel, dat we ons geen te grote zorgen hoefden te maken over hoe medewerkers met digitale informatie omgingen.
Ze stemden daarom in om door Olinko een security audit te laten uitvoeren.
De resultaten hiervan waren zorgwekkend. Zo zijn we dan na 2 maanden toch met het uitgebreid cybersecurity awareness traject kunnen starten.

Hoe hebben jullie het programma ervaren?

Terwijl wij vroeger vaak te horen kregen dat de IT-dienst toch voor de cybersecurity zorgde, is er ondertussen dankzij het traject een mindswitch bij onze medewerkers gekomen.
Ze beseffen nu beter dat ook zij invloed hebben op de beveiliging van gegevens en programma’s. Voor velen gingen de ogen open.
Onze medewerkers zijn enthousiast over wat ze leren en hoe ze dit eveneens kunnen toepassen in hun privéleven. Is dus de kennis over cybersecurity verbeterd? Daar antwoorden we volmondig “JA” op.

Hoe zijn jullie bij OLINKO terecht gekomen?

Een van de redenen was louter praktisch. OLINKO behoort immers tot de Cronos Groep, die verschillende raamcontract in beheer heeft waar we kunnen beroep op doen als overheid. Maar er was uiteraard meer.
Wij hadden van bij het eerste contact al een goed gevoel bij de samenwerking en vertrouwden onmiddellijk de expertise en de aanpak van Karolien. We zijn dan ook over de hele lijn tevreden over de vlotte en vooral proactieve manier van werken met OLINKO. Karolien gaat verder dan het geven van trainingen aan de medewerkers. Ze polst regelmatig hoe iedereen reageert en wat er eventueel nog moet toegevoegd of aangepast worden. We hebben de samenwerking als heel dynamisch en professioneel ervaren. OLINKO is een geapprecieerde partner.

Komt er nog een vervolg op het jaartraject?

Op dit moment is het personeel goed getraind, maar wat met nieuwe medewerkers? Hoe gaan we hen bewust maken van cybersecurity?
We gaan ook de “key users” die uitgebreide toegangsrechten op het IT-netwerk hebben een gevorderde opleiding geven.
We zijn er ons ook van bewust dat we het geleerde constant moeten triggeren bij de collega’s.
Dus ja, er zit zeker nog een verdere samenwerking in.

Artikel delen:

Onze andere referenties

Royal Belgian Institute of Natural Sciences

Een verplicht cybersecurity awareness traject voor iedereen

Lees meer
Security Awareness