Paperless Office
Lokaal Bestuur Dendermonde

Lokaal Bestuur Dendermonde kiest voor een duurzaam printbeleid

Een interview met Inge Smolders, netwerkcoördinator klimaat en energie 

Wat zijn de uitdagingen bij Lokaal Bestuur Dendermonde?

Voor een duurzamere toekomst is het noodzakelijk om in te zetten op digitalisering en zo het gebruik van papier en dus het sneuvelen van bomen te beperken. Ook het Lokaal Bestuur speelt daarin een belangrijke rol. Met zo’n 1.300 werknemers printen we vandaag de dag nog heel wat af en verbruiken we dus papier en energie. Met de hulp van OLINKO kunnen we de omschakeling maken naar een ecologisch en toekomstgericht printbeleid.

In administratieve diensten kan je sowieso niet buiten papierwerk, je mag nog zo inzetten op digitalisering. Ook in het verleden hebben we ons  printpark al verbeterd door o.a. de instellingen van de printer standaard op recto-verso en zwartwit zetten. Ook corona heeft een beetje meegewerkt aan die ‘minderprinten’-mentaliteit.

Het verschil in afdrukken tussen een aantal diensten is nog groot. Door een printpolicy op te stellen willen we tot een nog duurzamer printbeleid komen. Dankzij onze vroegere inspanningen konden we gemakkelijk een foto nemen van de huidige situatie en het printbudget over de diensten heen in kaart brengen.

Wat hoop je met het nieuwe printbeleid te verwezenlijken?

Eerst en vooral willen we een nieuwe ‘mentaliteit’ creëren. Onze medewerkers aanzetten om hen vooraleer ze op de printknop drukken,  automatisch even te laten reflecteren ’Is deze afdruk nodig? Kan het op een andere manier?’
Op dit moment heeft het Lokaal Bestuur Dendermonde een printbudget van 130.000 euro per jaar. Met onze nieuwe printpolicy hebben we als doel gesteld om 10.000 euro per jaar te besparen. Of we dit zullen halen, is afwachten. Het aantal prints willen we sowieso laten dalen, maar omdat we onlangs overgeschakeld zijn naar een nieuw stadslogo én we weloverwogen besloten hebben om geen voorgedrukt briefpapier meer te gebruiken, zal het aantal kleurenkopieën misschien net iets stijgen.

Hoe zijn jullie bij OLINKO terecht gekomen?

Karolien kende ons printpark, zij begeleidde ons in het verleden al om dit te optimaliseren.
We kennen dus haar expertise op vlak van printbeleid al en zijn overtuigd van de kwaliteit van haar diensten. Omdat bij overheidsdiensten de prijs vaak de doorslag geeft, waren wij blij dat ook hier OLINKO de beste partij was.
Het was vlot werken met Karolien, de communicatie was top, dat is over alle diensten heen de reactie. Ze inspireerde onze medewerkers en nam hen echt mee in het printverhaal. Ieder blaadje minder geprint bij Lokaal Bestuur Dendermonde, daar zit OLINKO voor een stukje tussen.

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

We hebben de printpolicy voorgesteld aan het management en binnenkort komt het College van Burgemeester en Schepenen aan de beurt.

Met de diensten die tot onze grootverbruikers horen, starten wij een traject op en ook organisaties en scholen trekken we mee in het bad. Sensibiliseren, motiveren en inspireren zijn de drie zaken waar we ons op focussen. Zo krijgt ons duurzaam printbeleid spreekwoordelijk handjes en pootjes binnen de stedelijke diensten.

We maken dus nog graag gebruik van de diensten van OLINKO voor de implementatie en het uitdenken van tools om Dendermonde printvriendelijker te maken.

Artikel delen:

Onze andere referenties

Royal Belgian Institute of Natural Sciences

Een cybersecurity awareness traject voor alle medewerkers

Lees meer
Security Awareness

Royal Belgian Institute of Natural Sciences

Een verplicht cybersecurity awareness traject voor iedereen

Lees meer
Security Awareness